C Kollu Skopi Cihazı C Kollu Skopi cihazı, X-ışını teknolojisine dayanan gelişmiş bir tıbbi görüntüleme cihazıdır. Radyografi yeteneklerine de sahip olmalarına rağmen öncelikle floroskopi özelliği için kullanılırlar. Bir tarafında bulunan x-ışını kaynağı, diğer tarafında bulunan dedektör veya imajı bağlamak için kullanılan C şeklindeki kolundan dolayı C kollu skopi olarak adlandırılmıştır.
C kollu Skopi nasıl çalışır? Temel bileşenleri nelerdir? C kollu skopi cihazı, bir X-Ray jeneratörü, bir görüntü yoğunlaştırıcı veya düz panel dedektörü ve kontrollere ve ayarlara sahip bir iş istasyonundan oluşur. Jeneratör ve dedektörü birbirine bağlayan C şeklindeki kol, yatay, dikey ve dönme eksenleri etrafında harekete izin vererek hastanın birçok açıdan röntgen görüntüsünün üretilmesini sağlar. Jeneratör, hastanın arasına yerleştirilen vücuduna nüfuz eden X ışınları yayar. Görüntü yoğunlaştırıcı veya dedektör, X ışınlarını C kollu monitörde görüntülenen görünür bir görüntüye dönüştürür. Hekim, işlemi yaparken diğer parçalara zarar vermeden, kemikler, söz konusu kemikteki kırıklar, implantların ve aletlerin konumu gibi anatomik ayrıntıları gerçek zamanlı olarak kontrol edebilir.
C-Arm'ın Radyografi veya Sabit Floroskopi makinelerinden farkı nedir? Radyografi, görüntünün dijital olarak veya bir röntgen filmi üzerine görüntülenmesi ve kaydedilmesi için röntgen ışınlarının kullanılmasını mantıgı ile çalışır.Sabit floroskopi cihazları, tıkanıklıkları vb. tespit etmek için vücut kısımlarını ve kan veya kontrast madde gibi sıvı akışını görselleştirmek için röntgen kullanarak gerçek zamanlı hareketli görüntüler toplar. Hem sabit röntgen cihazı hem de sabit floroskopi, teşhis amaçlı iken C kollu skopi ise yine bir floroskopi cihazı olmasına rağmen cerrahi işlemlere yardımcı olmak amacıyla kullanılmaktadır.
İdeal x-ışını jeneratörü gücü nedir? Jeneratör gücü ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir. Ancak gücü gereksiz güç bir nevi gücü israf etmektir. Düşük güçlü mini C kolları, hem ayakta tedavi ortamlarında hem de kırıkların dış redüksiyonu ve fiksasyonu gibi ameliyatlarda el, ayak, bilek, dirsek, ayak bileği vb. ekstremitelerin anında görüntülenmesi için kullanılır.Bu işlemler için bu tür düsük güçlü cihazlar idealdir. Cerrahi prosedürlerde ise daha yüksek güce sahip C kolları gereklidir. Artan x-ışını gücünün faydası, daha kısa pozlama süreleriyle görüntüleme için daha fazla esneklik sağlaması ve hata riskini azaltmasıdır. Bu faydalar pediatrik ve ileri yaştaki hastalar için çok önemli olabilir.Bu işlemlerde ise yüksek güçlü c kollu skopi cihazları idealdir.Bu nedenlerden dolayı ideal x ışını jenaratörü gücünü degerlendirirken yapılacak işlemlerin ne olduguna bakmak gerekmektedir.
C kollu makine boyutları ve manevra kabiliyeti Mobil C kollu üniteler hastaların etrafında manevra kabiliyetine sahip olmalı ve konumlandırma esnekliği sağlamalıdır. Bu nedenle ünitenin boyutları önemlidir. Büyük bir C-kol derinliği tercih edilebilir, ancak uzatmada hareket etmeyi zorlaştıracak kadar büyük olmamalıdır. Örneğin, her boyuttaki hastayı içerisine alacak kadar derin olmalı ve hastanedeki yatakların ve ameliyathane masalarının altına sığacak kadar alçak olmalıdır. Dolayısıyla cerrahın bakış açısından Orbital, yatay, dikey ve yanal hareketler, açılanma ve dönme aralıklarının tümü önemli hususlardır. X-ışını kaynağı – izosantrik dönüşlü görüntü yoğunlaştırıcı mesafesi (dönme merkezinin, x-ışını tüpünün odak noktası ile görüntü yoğunlaştırıcı arasındaki orta noktayla aynı olduğu yer) de dikkate alınması gereken önemli bir husustur.
Kompakt mı yoksa ayrı stationlu C-kollu mu?
Adından da anlaşılacağı üzere Kompakt C kollu hepsi bir arada tasarımla gelir; monitörde; jeneratör, tüp, Görüntü yoğunlaştırıcı, konsol ve C-kolu tek bir ünitede yer almaktadır. Bu kompaktlık ameliyathanede büyük miktarda alan tasarrufu sağlar ve dağınıklığı ortadan kaldırır. Kompakt sistemler aynı zamanda standart boyutlu sistemlerden daha düşük maliyetli olmakla birlikte, en yaygın vaka türlerini işleyebilirler. Bununla birlikte, kompaktlık aynı zamanda aşağıdakiler gibi birkaç olumsuzlugu da beraberinde getirir: C Kolluyu hasta konumuna göre pozisyonlarken monitörü isteginiz yere çekemezsiniz.Monitöre de pozisyonladıgınız yerden bakmak zorundasınız Benzer standart boyutlu sistemlerle karşılaştırıldığında daha düşük jeneratör gücü. Hepsi bir arada kompakt sistemler ayrıca genellikle daha düşük ısı kapasitelerine sahip sabit anot tüpleri kullanır, bu da esasen uzun süreli maruz kalma durumlarının olasılığını ortadan kaldırır. Özetle, kompakt C-Arm'lar çok fazla esneklik ve daha düşük maliyetle gelse de, daha geniş yelpazedeki prosedürleri ve hasta türlerini desteklemeyebilirler. Bu nedenle, her türden kasa ve daha yüksek kullanım hacmi bekliyorsak, ayrı stationlu C kollu makineyi tercih etmek daha iyi olur.
Tüp Tipi olarak Sabit anotlu mu veya döner anotlu mu C Kollu Skopi mi tercih etmeliyiz? Günümüzde çoğu C-kollu çift odak noktasıyla birlikte gelir. Ancak sabit veya döner anot seçenekleri arasında seçim yapmak gerekebilir. Dönen anot tüpü durumunda, gelen katot ışınının ısısı, dönerken anodun tüm yüzeyi boyunca eşit olarak dağılır. Bu, dönen anot kullanıcılarının anot ömründen ödün vermeden daha uzun taramalar ve daha yüksek dozlarda gerçekleştirmelerine olanak tanır. Döner anot sistemleri daha uzun süre ve daha yüksek dozda kullanılabilir. Çok sayıda vakanın, akışlar veya çapraz lateraller gibi daha uzun taramaları veya daha büyük hastalar için daha yüksek doz gerektiren taramaları içermesi muhtemelse, anotun daha fazla ısınması muhtemeldir. Bu senaryoda, dönen anodun üstün ısı dağılımı tercih edilen seçenek olacaktır. Popüler döner anot modelleri arasında OEC 9600, 9800, Allengers HF 49R veya 59R bulunur. Öte yandan, ağrı yönetimi, iğne yerleştirme veya el ve ayak uzmanlıkları gibi kısa ve düşük dozlu çalışmalar esasen sabit bir anot tüpü yeterli olacaktır. Siemens Compact L, Allengers HF 49, Philips Surgico 60-D HF, Siemens Multimobil 5C, RMS Corus C-arm gibi modeller sabit anotlu popüler modellerdir.
İmaj Boyutu -6” C koluna mı yoksa 9” kola mı ihtiyacım var? imaj, C kollu skopinin ayrılmaz bir parçasıdır ve x ışınlarını, yalnızca bir floresan ekrana kıyasla daha parlak görüntüler oluşturan yüksek yoğunluklu ışığa dönüştürür. Görüntü yoğunlaştırıcılar, tanısal görüntüleme uygulamaları için 6 inçten (15 cm ) 16 inç'e (40 cm ) kadar çeşitli giriş görüş alanı çaplarında görüntü yogunlastırıcılar bulunmaktadır. Daha yüksek II boyutu/çapı daha geniş görüş alanı sağlarken, daha düşük II modu daha yüksek derecede büyütme ve netlik sağlar. Ortopedi, ağrı yönetimi veya genel cerrahi için 9″ görüntü yoğunlaştırıcı uygun olacaktır. Vasküler prosedürler genellikle 12″ görüntü yoğunlaştırıcıya ihtiyaç duyar. 12" büyütme modunun daha geniş görüş alanı, vücudun daha büyük bir kısmının görselleştirilmesine olanak tanır ve cerrahın, 9" imaj kullanıldığında olduğu gibi birden fazla görüntü aramak yerine tek seferde prosedürler gerçekleştirmesine olanak tanır. 12" görüntü yoğunlaştırıcılara sahip c kollu skopi ayrıca birim olarak biraz daha büyük olma eğilimindedir, dolayısıyla daha fazla alana ihtiyaç duyar ve aynı zamanda daha maliyetlidir.
Hangi görüntü işleme, görüntüleme, depolama ve aktarma olanaklarına ihtiyacım var? Günümüzde çoğu C kollu skopi, yüksek çözünürlüklü CCD kamera, görüntüleme için iki adet 17 inç veya daha büyük monitör, en az 100 veya daha fazla kare depolama ve ayrıca görüntülerin aktarımı için USB veri bağlantı noktasıyla birlikte gelir. Siemens Multimobile 5C gibi daha eski sistemler, Last Image Held'e ek olarak yalnızca standart dört kare görüntü belleğine sahipti. C kollu skoinin depolama veya Hastane Bilgi Sistemine veya Elektronik tıbbi kayıtlarına aktarılmasına veya saklanmasına gerek kalmadan yalnızca prosedür sırasında kullanılması muhtemelse, bu durumda saklama ve saklama konusunda endişelenmenize gerek yoktur. . Gelişmiş sistemlerde diğer hususlar 3D görüntüleme – C kollu bilgisayarlı tomografi, yeni ve yenilikçi bir görüntüleme tekniğidir. CT dilimleri gibi görüntüler oluşturmak için FDP C-kol sistemiyle elde edilen iki boyutlu (2D) X-ışını projeksiyonlarını kullanır; kesitsel görüntüler veya farklı hacim oluşturma kullanılarak 3D veri setleri olarak görselleştirilir. 2D floroskopik veya radyografik görüntülemeyle birlikte görüntüleme, 3D C-kollu görüntüleme, tamamı müdahale paketinde tedavi planlaması, rehberlik ve sonuç değerlendirmesi için değerli bilgiler sağlar. Düz panel dedektörler (FDP), mobil C kollu sistemlerde görüntü yoğunlaştırıcıların (II) yerini giderek daha fazla alıyor. Düz panel dedektörün avantajları şunlardır: daha düşük hasta dozu ve artan görüntü kalitesi. Görüntü kalitesinde zamanla herhangi bir bozulma olmaz. FDP ile C kolunun genel fiziksel boyutu da görüntü yoğunlaştırıcı kullanımına kıyasla önemli ölçüde azalır.